Zero waste pomeni, da se v okviru organizacijo poslovnega dogodka držimo načela čim manjšega ali ničelnega ustvarjanja odpadkov. Cilj je zmanjšati količino odpadkov, ki jih ustvarimo kot udeleženci dogodka, ter spodbujati trajnostno ravnanje in odgovornost do okolja. V koncept pa spadajo tudi drugi vidiki trajnostnega ravnanja, kot so izbira lokalno pridelane in sezonske hrane, uporaba obnovljivih virov energije in prevoza, spodbujanje uporabe javnega prevoza ali kolesarskih poti za udeležence dogodka ter izogibanje enkratni uporabi plastike.
Vodnik za organizacijo poslovnega dogodka zero waste
1. Uporaba jedilnega pribora in krožnikov za večkratno uporabo
Izberite kovinske ali bambusove krožnike namesto plastičnih. Prav tako lahko to naredite s priborom in kozarci. V kolikor je piknik večjega obsega, uporabite hitro razgradljive materiale, kot sta les in papir.
2. Uporaba cekarjev in vrečk za večkratno uporabo
Izogibajte se plastičnim vrečkam za enkratno uporabo. Za transport hrane, pijače in pripomočkov uporabite cekarje, torbe ali vrečke za večkratno uporabo, ki so narejene iz naravnih materialov, kot sta bombaž ali platno.
3. Izberite lokalno in sezonsko hrano
Za svoj catering izberite lokalne in sezonske pridelke. Takšna hrana je bolj sveža in ima tudi manjši ogljični odtis kot hrana, ki je uvožena iz drugih delov sveta. Nakupe hrane opravite na lokalnih tržnicah, pri najbližjem kmetu oz. lokalnem pridelovalcu zelenjave in sadja.
4. Spodbudite goste, da s seboj prinesejo svoje flaške
Namesto, da kupujete vodo v plastenkah, pripravite vodo ali sok v velike posode iz katerih si gostje lahko sami natočijo v flaško, ki so jo prinesli s seboj. S tem boste prihranili in tudi zmanjšali količino plastičnih odpadkov.
5. Poslovni dogodek Zero Waste načrtuj vnaprej
Načrtujte svoj poslovni dogodek ali team building vnaprej in s tem zmanjšajte količino odpadkov. Izberite hrano, ki jo lahko pripravite vnaprej ter jo lahko zapakirate v posode za večkratno uporabo. Razmislite o uporabi prtičkov iz blaga namesto papirnatih in ne pozabite na posode za večkratno uporabo za ostanke (to opomnite tudi svoje goste).
6. Kompostirajte svoje odpadke
V kolikor je le možno, odpadke kompostirajte. Preverite ali piknik prostor to omogoča, v kolikor ne, zapakirajte ostanke hrane in druge odpadke ter jih ustrezno zavrzite, ko pridete domov.
7. Izbira prave lokacije
Pri organizaciji piknik v Ljubljani, team buildinga ali poslovnega dogodka izberite lokacije, ki so zanimive in so v svoje DNK že vkomponirala Zero Waste. Ena izmed takšni lokaciji je tudi prostor za poslovne dogodke Območje 70.
8. Spodbudite uporabo obnovljivih virov energije in prevoza
Svoje goste spodbudite k temu, da se na piknik pripeljejo s kolesom, pridejo peš ali z javnim prevozom. V kolikor to ni mogoče, jim predlagajte, da naj si prevoz z avtom delijo. Organizirajte tudi enodnevni izlet v gore.
Z upoštevanjem teh preprostih nasvetov lahko izpeljete uspešen piknik brez odpadkov. Ne pozabite, da vsaka malenkost šteje!
Kaj pomeni Zero Waste?
Zero waste pomeni, da se v okviru piknika držimo načela čim manjšega ali ničelnega ustvarjanja odpadkov. Cilj je zmanjšati količino odpadkov, ki jih ustvarimo kot udeleženci dogodka, ter spodbujati trajnostno ravnanje in odgovornost do okolja. V koncept pa spadajo tudi drugi vidiki trajnostnega ravnanja, kot so izbira lokalno pridelane in sezonske hrane, uporaba obnovljivih virov energije in prevoza, spodbujanje uporabe javnega prevoza ali kolesarskih poti za udeležence dogodka ter izogibanje enkratni uporabi plastike.