Učinkovito hujšanje naj bo tudi varno hujšanje, brez prevelikega odrekanja in predvsem brez stradanja. Ko se odločimo, da je čas za shujševalno dieto, si skrbno pripravimo načrt hujšanja. Namen hujšanje je seveda izguba odvečnih kilogramov, vendar moramo kljub temu veliko pozornost posvetiti pravilnemu prehranjevanju. Z ustrezno količino in kvaliteto živil lahko učinkovito shujšamo in preprečimo številne zdravstvene težave. To, da zdravo jemo, ne pomeni samo zmanjševanje kalorij za ohranjanje telesne teže. Pomeni tudi to, da telesu zagotavljamo hranila, ki omogočajo organom da opravljajo svoje funkcije.
Ko presežemo štirideseta leta, naš organizem doletijo mnoge hormonske in fizične spremembe. Doletijo nas tudi posledice prehranjevalnih napak iz preteklih let, posledice stresa in strupenih snovi iz okolja. Vse te dejavnike moramo upoštevati tudi pri hujšanju, kar pomeni, da moramo uživati živila, ki vsebujejo veliko antioksidantov.
Učinkovito hujšanje s pomočjo živil, ki vsebujejo antioksidante
Hujšanje, posebej ko presežemo štirideseta leta, je običajno bolj naporno kot v mladosti. Naš organizem je v vseh teh letih nabral veliko prehranskih grehov in je postal preobremenjen s prostimi radikali. Odpadne snovi pri procesu metabolizma so nevarne za zdravje, hkrati pa tudi preprečujejo učinkovito hujšanje. Prosti radikali spreminjajo vezivna tkiva in oksidirajo maščobe. S tem povzročajo tudi nastajanje arterioskleroznih oblog na žilah. Znanstveniki so mnenja, da lahko prosti radikali tudi spreminjajo DNK in s tem povzročijo nevarna rakasta obolenja.
V našem telesu ves čas potekajo varovalni sistemi, ki v organizmu sami nevtralizirajo in popravijo škodo, ki jo povzročajo prosti radikali. Kljub temu pa lahko nesorazmerje med proizvodnjo prostih radikalov in našimi antioksidacijskimi zmožnostmi, sproži vrsto reakcij. Oksidacijske reakcije sprožijo poškodbe celic in s tem prezgodnje staranje, bolezni in tudi nabiranje odvečnih kilogramov. (a)
Kje se nahajajo naravni antioksidanti?
Pred poškodbami prostih radikalov se najbolje upremo z uživanjem živil, ki vsebujejo naravne antioksidante. Najdemo jih v zelenjavi, sadju in tudi v mesu ali ribah. Nekatere antioksidante pridobimo izključno samo s hrano živalskega izvora, zato iz jedilnika ne smemo popolnoma črtati mesa. Najpomembnejši antioksidanti so vitamin C, vitamin E, betakaroten, lipoken in bioflavonoidi, ki se nahajajo v grozdju in čaju. Najboljši učinek dosežemo z mešanico karotenoidov, ki jim dodamo vitamina C in E. Skupaj se bodo borili proti prostim radikalom, našemu telesu bodo omogočili učinkovito in varno hujšanje. Poleg tega pa je to zmagovalna kombinacija za izboljšanje vida, za krepitev imunskega sistema in za varovanje pred rakastimi tumorji.
V zvezi z hujšanjem preberite še znanstvene dokaze o tem kateri zeleni čaj je najboljši za hujšanje.