Konopljina moka – recepti, ki bojo popestrili vaš jedilnik. Njihov okus vas bo navdušil.
Spoznajte priljubljene in preverjene recepte za jedi iz konopljine moke, ki je primerna peko in kuhanje. Predstavljamo konopljino moko in njeno uporabo v kuhinji, ter ponujamo ideje za pripravo okusnih jedi.
Konopljina moka – spoznajte jo
Konopljina moka vsebuje največ vlaknin med vsemi mokami, poleg tega pa vsebuje 35 % albumin proteina in kar 65 % globulina. Naravno je obogatena tudi z vitaminoma B in E, s kalcijem ter kalijem, magnezijem, žveplom, fitosteroli, beta karotenom, histidinom, železom, fosforjem, niacinom tiaminom in riboflavinom.
Moka iz konoplje je fino mleta ter odlična za peko in kuho raznih jedi. Predstavlja bogat vir beljakovin, mineralov in vlaknin. Je prijetnega okusa po oreščkih in velja za dragocenega oskrbovalca z beljakovinami in vlakninami.
Primerna je za peko in kuhanje, daje prijetno aromo po oreščkih in velja za dragocenega oskrbovalca z beljakovinami in vlakninami. Konopljina moka je primerna tudi za presno uživanje, zmešate jo lahko v shake ali smuti, iz nje lahko naredite namaz in še veliko drugih okusnih jedi.
Koristne snovi, ki jih vsebuje konopljina moka
- Vsebuje kar 33% beljakovin;
- Ima 5,6% esencialne maščobne kisline (Omega 3, 6, 9 in GLA);
- Vsebuje vseh 9 esencialnih aminokislin;
- Je bogat vir GLA (Esencialna maščobna kislina, ki je telo samo ne more proizvajati. Cenjena je zaradi številnih ugodnih učinkov, saj kožo ščiti, obnavlja, skrbi za idealno razmerje vlage, pomaga pri aknasti koži in ohranja njeno prožnost.);
- Bogata z minerali v sledovih, ki so bistveni za mnoge procese v telesu;
- Vsebuje prehranske vlaknine.
Kako nastane konopljina moka?
Konopljina moka in konopljine beljakovine sta stranska produkta, ki nastanate, ko zmeljemo konopljina semena. Veljata za odličen vir beljakovin in prehranskih vlaknin ter lahko pripomoreta k razvoju mišične mase, izgubi odvečne teže, izboljšanju telesne zmogljivosti, boljši prebavi, itd. Blagodejno lahko vplivata tudi na imunski sistem in delovanje ledvic.
Konopljina moka – recepti
Konopljin hlebček s semeni
Sestavine:
- 1 dl mlačnega mleka
- čajna žlička sladkorja
- pol svežega kvasa, ali vrečko suhega
- 2 dl vode
- 2 zvrhani čajni žlički soli
- 400 g bele moke
- 100 g konopljine moke
- 2 žlici sezamovih semen
- 2 žlici lanenih semen
- razžvrkljano jajce
Priprava: V skodelico zlijemo mlačno mleko in vanj damo sladkor, ter kvas. Pomešamo z žlico in pustimo, da kvas vzhaja, približno 5-10 minut.V skledi presejemo obe moki skupaj, dodamo ji sol in moko premešamo z žlico, da se sol prekrije. Ko je kvas vzhajal ga dodamo moki. Dodamo tudi vodo. Maso zgnetemo v gladko testo.
Pustimo ga vzhajati 45-50 minut. Testo naj naraste na dvakratno velikost.Testo zvrnemo na papir za peko in ga potlačimo, na cca 2 cm debeline. na tanko ga premažemo z razžvrkljanim jajcem in potresemo s semeni. Prepognemo ga skupaj in ga potlačimo. Nato ga še enkrat na tanko namažemo z jajcem in prav tako potresemo s semeni, ter ga prepognemo in malo potlačimo.
Dobili bomo trikotno obliko testa. Vse tri vogale prepognemo navznoter, ter močno pritisnemo. Nato prepognemo navznoter še ostale 3 vogale, da dobimo obliko hlebčka. Zgladimo vogale in gube, če so mogoče nastale.
Hlebček obrnemo na pravo stran. Z ostrim nožem mu vrežemo ravne črte in ga pustimo vzhajati še cca. 20 minut.
Med tem, ko testo drugič vzhaja, prižgemo pečico, nastavimo jo na 180°C. Hlebček na tanko premažemo z jajcem, ki nam je ostal in ga dobro potresemo s semeni.
Pečemo ga 45 minut pri 180°C.
Češnjev štrudelj s konopljino moko
Sestavine za približno 10 kosov
Testo:
✓ 60 dkg bele moke
✓ 2 žlici konopljine moke
✓ ščep soli
✓ 2 žlici olja, da se testo lepše vleče
✓ voda (po občutku)
Nadev:
✓ 500 g razkoščičenih češenj
✓ 500 g skute
✓ 1 kisla smetana
✓ 4 žlice sladkorja
✓ 2 žlici oluščenih konopljinih semen
Priprava: Vse sestavine za testo date v mešalnik in zmešate. Postopoma dodajajte vodo, da testo nastane gladko. Pokrijete ga s folijo pustite počivati vsaj eno uro. Testo bo zaradi konopljine moke malo temnejše, zelenkaste barve. Testo razvaljate, nato pa ga z rokami nežno raztegujete na vse strani, da je čim tanjše. Namažete ga s skuto, potrosite s češnjami, posladkamo, potrosite s konopljinimi semeni in zvijete. Zvitke narežete na dolžino pekača. Pekač namastite in vanj namestite zavitke.
Zavitek pečete v predhodno segreti pečici približno 30 minut na 180 °C.
Konopljini piškoti
Sestavine za 4 osebe:
• 200 g pirine ali polnozrnate moke
• 50 g konopljine moke
• pest neoluščenih semen jedilne konoplje
• 80 g rjavega sladkorja
• 80 g margarine
• 10 g konopljinega olja
• 1 jajce
• 1 pecilni prašek
• vanilijev sladkor v prahu za posip
Priprava:
Piškote pripravite tako, da na teflonski ponvi rahlo prepražite neoluščena semena jedilne konoplje ter jih malo
ohladite. V posodi zmešajte moko, sladkor, margarino, konopljino olje in dodajte prepražena semena. Zameseno testo postavite v hladilnik za kako uro. Preostane vam le še valjanje na pol centimetra, izrezovanje z modelčki ter peka na 180-200°C približno 15 minut. Ko so pečeni, jih lahko narahlo potresete z vanilijevim sladkorjem v prahu.
Konopljino testo za pico
Sestavine za 4 osebe:
• 475g pšenične moke
• 75g moke iz semen konoplje
• 40g kvasa
• 275ml vode
• 2 jedilni žlici olja iz semen
konoplje
• 1/2 čajne žličke soli
• 865g celotna teža testa
Priprava:
Vse sestavine zmešamo ter jih ustrezno zgnetemo v
testo. Testo damo počivati v pomokano košaro za 20 minut
na sobno temperaturo. Testo raztegnemo in pustimo počivati še cca. 5 minut.
Čas pečenja test: 25-35 m
Konopljini njoki zapečeni v pečici
Sestavine:
• 1kg neolupljenega krompirja (rumenega ali rdečega)
• ščepec morske soli
• 200-250g bele ali polnovredne pšenične moke
• 50g konopljine moke
• 2 žlički masla
• 2 jajci
• skuta ali parmezan (opcija)
Priprava:
Neolupljen krompir skuhamo v vreli osoljeni vodi ali ga skuhamo v soparniku. Še vročega olupimo in pretlačimo. Krompir posolimo in mu dodamo maslo. Ko postane masa mlačna, mu dodamo jajca in skuto ali parmezan. Maso dobro premešamo in, ko se popolnoma ohladi ji dodamo presejano moko in na hitro pregnetemo v srednje mehko testo. Testo na večji pomokani leseni deski razdelimo na manjše kose in iz vsakega kosa naredimo gladko štručko.
Iz vsake štručke naredimo njoke. Njoke čim prej skuhamo v veliki količini osoljene vode, ki smo ji dodali malo olja. Vrejo naj približno 10 minut (iz polnovredne moke 15 minut). Ko priplavajo na površino jih z mrežasto lopatico ali cedilom poberemo iz vode, odcedimo, stresemo na krožnik ali v pekač. Še vroče potresemo z naribanim parmezanom, dodamo malo masla ali kvalitetnega oljčnega olja, da se ne sprimejo in postavimo v toplo pečico. Njoke lahko prelijemo z mesno ali brezmesno omako iz stročnic in zelenjave. Iz enakega testa lahko naredimo sladke cmoke s svežimi ali suhimi slivami ali marelicami.
Konopljin kolač
- 250 gsladkorja
- 250 g
- masla
- 250 konopljine moke
- 6jajc
- 1 vanilijev sladkor
Priprava:
Polovico sladkorja, vanilijev sladkor in maslopenasto vmešamo. Rumenjake ločimo od beljakov in enega za drugim dodamo penasti masi. Iz beljakov stepemo sneg, na koncu postopoma dodajamo preostali sladkor. Sneg izmenično z moko dodajamo rumenjakovi masi (lahko z najnižjo hitrostjo mešalnika, še bolje s kuhalnico). Testo damo v pomaščen model in pečemo na 160 stopinjah (ventilacijska pečica) približno 35 – 40 minut.