Kakšna je Biobizz Light Mix zemlja in zakaj jo običajno uporabljamo

Na policah grow shopa najdemo različno zemljo v vrečah in med njimi je tudi Biobizz Light Mix zemlja. Običajno tudi ne vemo, za kaj je katera zemlja primerna. Seveda lahko o temu povprašamo tudi trgovce, vendar je najbolje že prej vedeti kakšno zemljo iščemo. Zemlja v vrečah je lahko za sajenje rož ali pa  spet duga za sajenje zelenjave. Ko pa želimo, da nam v njej raste indijska konoplja, moramo za ta namen najti primerno zemljo.

Kakšna je Biobizz Light Mix zemlja in kaj sploh je Biobizz Light Mix

Zemlja BioBizz Light Mix je ekološki substrat na osnovi šote. Je mešanica naravnih sestavin, kot so črna šota, bela šota, kompost, iztrebki glist (worm castings) in perlita. To je že pognojena zemlja, vendar ima EC približno 1,2, torej približno pol manj v primerjavi z All Mix. Substrat Light Mix BioBizz vsebujejo mešanico organskih gnojil, komposta, koristnih bakterij kot tudi perlita, ki pomaga pri odvajanju vode ter prezračevanju tal. Hranilne snovi, koristne bakterije ter fizikalne lastnosti te zemlje so zasnovane tako, da posnemajo bogato zunanjo resnično živo zemljo.

Primerna za skoraj vse prostore in tudi za rast rastlin v hidroponskih sistemih. Ker je BioBizz Light Mix zemlja lažje pognojena, je namenjena za gojenje rastlin z dognojevanjem. Torej če gojimo rastline v tem substratu, moramo po kakih 2 tednih začeti gnojiti.

Ker je to organska zemlja, brez kakršnih koli umetnih gnojil, je to sistem, kateri se sam regulira. Prav zato ni potrebno meriti EC, lahko pa urejamo pH vrednost vode in tekočih gnojil, s katerimi dognojujemo Light Mix substrat.

Zakaj običajno uporabljamo Light Mix BioBizz

Bolj pognojena zemlja ali substrat, se običajno uporablja za rastline, katere hitro rastejo in potrebujejo večje količine hranil. Primer take zemlje je All Mix Biobizz, katera je dobro pognojena in hranila zadostujejo za 4 do 6 tednov gojenja. Biobizz Light Mix zemlja pa vsebuje hranila le za 1 do 2 tedna gojenja, zato jo je potrebno dognojevati. Obstaja profesionalna uporaba te zemlje za gojenje rastlin indijske konoplje, z dognojevanjem. Na ta način preprečimo, da bi zemljo preveč gnojili. To je nevarno predvsem zato, ker se v zemlji začnejo nabirat soli iz gnojil. Če z Biobizz Light Mix zemljo uporabljamo organska gnojila Biobizz, je ta nevarnost mnogo manjša.

Preberite še: Kaj so gnojila Plagron in za kaj se uporabljajo ter predstavitev mineralnega gnojila Hesi